Restorative yoga

Vila och återhämtning är boten mot stress. Det kan låta enkelt men för många är det så att ju mer vi har att göra ju mindre tid ger vi till att vila. Restorativeyoga är ett bra sätta att stödja kroppen och nå djup vila.

Stress är en urfunktion i vår organism, en psykologisk respons på vad du upplever som ”livshotande”. För den moderna människan
 kan det i stället handla om vardagliga saker som oron att förlora ett jobb, sjukdom i närheten, oro för pengar, relationer eller liknande. Det kan också handla om stress som vi upplever då vi missar ett tåg, fastnar i trafiken, väntar i en kö, eller känner att vi inte räcker till i allt som vi upplever ”måste” göras. Vad än stress handlar om så ger det samma reaktion i kroppen. Kroppen förbereder sig för att ”fly eller fäkta”. En kemisk reaktion uppstår där bland annat adrenalin hormonet kickar i gång. Hjärtslag, blodtryck, din mentala vakenhet och muskelspänningar ökar. Kroppen stänger också ned funktioner som inte prioriteras vid stress, så som matsmältning, tillväxt, återuppbyggnad av celler och reproduktion. Dessa reaktioner släpper och återgår då vi får vila. Men om vilan utgår blir tillståndet värre och kan börja påverka sömnen, kroppens egen läkningsförmåga och motstånd för sjukdomar och skador blir svagt. Det kan också skapa sjukdomar i sig så som ryggont, huvudvärk, depression och högt blodtryck med mera.

Botemedlet till stress är avslappning. Att komma till djup vila. Den här vilan skiljer sig från sömn (som kan innehålla stunder av oro, drömmar och muskelspänningar). En djup vila innefattar stillhet (icke rörelse) och tystnad i tanken. För att komma dit hjälper vi kroppen in till en bekväm position där muskler och skelett kan vila. Använder vår uppmärksamhet att uppleva andetaget. Här får nervsystem komma till avslappning och hela kroppen tar del av dess positiva effekt.

Workshops 2019: